Aranżacja kuchni
 

Jaki kabel do kuchni? Najważniejsze czynniki przy wyborze kabla kuchennego

Codzienna praca w kuchni wymaga stosowania różnych urządzeń elektrycznych, co przyczynia się do konieczności korzystania z kabli zasilających. Znalezienie odpowiedniego, bezpiecznego kabla do kuchni to zadanie wymagające uwagi i wiedzy. W artykule omówimy jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, by dokonać właściwego wyboru.

Rodzaje kabli kuchennych

Istnieją trzy rodzaje kabli kuchennych: jednożyłowe, wielożyłowe i trójżyłowe. Kablowe żyły są rodzajem przewodów do przesyłu energii elektrycznej. W przypadku kabli jednożyłowych, przewód składa się z jednego przewodu miedzianego, otoczonego izolacją. W kablu wielożyłowym przewód jest składany z wielu mniejszych, miedzianych żył otoczonych izolacją. Z kolei w przypadku kabla trójżyłowego, mamy do czynienia z trzema przewodami:

  • Faza – przewód fazowy, zwykle o kolorze brązowym
  • N zero – przewód neutralny, zwykle o kolorze niebieskim
  • Uziemienie – przewód ochronny, zwykle o kolorze żółto-zielonym

Kable kuchenne a bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo podczas użytkowania kabla w pomieszczeniach kuchennych to bardzo ważna kwestia. Koniecznie trzeba upewnić się, że zakupiony kabel kuchenny spełnia standardy bezpieczeństwa. Kable do użytku domowego muszą mieć certyfikat CE lub inny odpowiedni certyfikat zgodności z obowiązującymi przepisami.

Specjalistyczny kabel do kuchni – jak wybrać

Przy wyborze specjalistycznego kabla do kuchni powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii, a mianowicie:

  • odporność na temperaturę
  • odporność na wilgoć
  • odporność na substancje chemiczne

Odporne na temperaturę

Kabel kuchenny powinien być dostosowany do warunków panujących w kuchni. Podczas gotowania czy pieczenia w pomieszczeniu panuje duża temperatura co może wpłynąć na wytrzymałość i jakość kabla. Dlatego warto wybrać kabel, który jest odporne na wysokie temperatury i może pracować w temperaturze do 90 stopni Celsjusza.

  Jaki gres do kuchni na podłogę powinienem wybrać?

Odporne na wilgoć

Kuchnia zdecydowanie nie należy do suchych pomieszczeń. Wilgotność może negatywnie wpłynąć na standardowe kable. Aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem, należy wybrać kabel z izolacją odporną na wilgoć. Większość kabli dostępnych na rynku w zasadzie spełnia ten warunek, jednak warto upewnić się, że wybieramy kabel z pokryciem z tworzywa sztucznego – polipropylenu lub teflonu.

Odporne na substancje chemiczne

W kuchni stosowane są różne środki chemiczne, takie jak detergenty, produkty czyszczące czy środki dezynfekcyjne. Należy pamiętać, że kontakt kabla z takimi substancjami może wpłynąć na jego jakość i trwałość. Dlatego warto wybrać kabel o izolacji odpornej na działanie tych substancji chemicznych.

Podsumowanie

Podczas wyboru kabla do kuchni warto zwrócić uwagę na kilka czynników, w tym rodzaj kabla, standardy bezpieczeństwa oraz odporność na wilgoć i substancje chemiczne. Jaki kabel do kuchni wybrać? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – kabel, który spełnia nasze potrzeby i jest odpowiedni do bezpiecznej pracy w kuchni.